Langsung ke konten utama

Merantau demi ikan pekasam

Merantau demi ikan pekasam
Robin dan isteri sedang membungkus ikan pekasam sebelum dipasarkan.

Merantau demi ikan pekasam
Ikan yang dijadikan pekasam perlu diperam selama dua hari sebelum dicampur rempah-ratus. 
 
MOHD ALI HASHIM
5 September 2012
                                                            
Dilahirkan sebagai anak seorang nelayan di Sandakan, Sabah, amat membanggakan bagi Bernad Arasad, 36. Berkat berjinak-jinak dengan laut sejak kecil lagi menimbulkan minat sehinggalah ia mampu mendapat manfaat darinya sehingga kini.

Disebabkan minat yang mendalam dengan ikan dan hidupan laut, Bernad atau lebih dikenali sebagai Robin dengan dibantu oleh isterinya Wahayu Nengsih, 29, sanggup bersusah payah merantau sehingga ke Merbau Kudong, Sungai Dua, Tasek Gelugor, Seberang Perai Utara, untuk menjadikan ikan pekasam sebagai punca pendapatan bagi menyara empat anaknya yang masih di bangku sekolah.

Berbekalkan tulang empat kerat dan semangat juang yang ada, kedua-dua pasangan suami isteri ini  mula menceburi produk ikan pekasam ini sejak lapan tahun lalu.

“Saya percaya di mana ada kemahuan, di situ ada jalannya. Oleh itu, apabila melihat adanya peluang untuk mengusahakan ikan pekasam saya tidak menolak sokongan yang diberikan oleh Jabatan Pertanian," kata Robin lagi.

Ikan puyu, tilapia merah, keli dan lampam adalah antara ikan yang turut menjadi bekalan untuk dijadikan ikan pekasam oleh pasangan ini.

Robin berkata, ikan yang dijadikan pekasam akan diperam selama dua hari dalam peti sejuk. Kemudian ia akan dicampurkan dengan rempah-ratus sebelum diperam pula selama lima hari.

Gula merah, asam jawa, asam keping serta cuka adalah antara bahan yang mereka gunakan bagi mengekalkan keaslian pekasam yang dihasilkan.

“Sebelum proses menjadikan ikan sebagai pekasam, jenis ikan yang hendak digunakan perlu dikenal pasti terlebih dahulu.

“Setelah itu, ia akan dicampur dengan bahan yang disediakan sebelum diperam dalam peti sejuk untuk tempoh tertentu supaya sebati dengan semua campuran yang diadun," ujar Wahayu pula.

Mampu tahan selama setahun

Setiap ikan pekasam yang diperam dalam peti sejuk mampu bertahan selama satu tahun selagi ia tidak diletakkan di bawah sinaran matahari.

Sekiranya ia didedahkan kepada cahaya panas, keasliannya akan tercemar dan boleh menjadi busuk serta tidak enak dimakan.

Setelah cukup tempoh diperam selama tujuh hari, ikan-ikan pekasam akan dikeluarkan dan dibungkus ke dalam plastik mengikut saiz dan bentuknya sebelum disimpan untuk pasaran.

Robin berkata, dari segi pasaran, mereka tidak menghadapi masalah kerana mempunyai pengguna setia di seluruh kawasan utara.

“Ikan pekasam ini lebih banyak mendapat perhatian masyarakat Melayu khususnya apabila menjelang bulan Ramadan. Namun, mereka yang mengetahui hasil yang dikeluarkan oleh kami, kerap mendapatkannya dari sini," katanya.

Menurutnya, setiap hari sebanyak 30 kilogram ikan puyu perlu disiapkan bagi memenuhi kehendak pengguna. Manakala sebanyak 100 kilogram ikan tilapia merah pula dapat dihasilkan.

Selain itu, ikan keli pula perlu disediakan sebanyak 30 kilogram setiap hari. Ikan lampam turut mendapat perhatian dengan menyediakan  20 kilogram setiap hari.  

Walaupun terpaksa berhempas pulas siang dan malam bagi menyediakan ikan-ikan pekasam itu, Robin dan Wahayu tidak pernah merasa sukar kerana sudah biasa dengan tugasan itu.

Apa yang penting bagi Robin dan isterinya  adalah mendapatkan ikan yang cukup bagi memenuhi kehendak masyarakat.

Oleh itu, mereka turut memelihara  beberapa jenis ikan yang menjadi kegemaran masyarakat dalam takungan di kediaman mereka.


Source:  Sinarharian

Komentar

Postingan populer dari blog ini

2016 GAME OF THE YEAR

2016 Game of the Year - from media outlets *  Video Game Awards Only  - The Video Game includes Console games, PC games, Handheld games, and Indie games, but not Mac games, Kids games, Free games, etc. *  Professional Awards Only  - The Media include Sites, Magazines, Newspapers, Publications, Broadcastings, but not Blogs have a staff of one. *  All-Format GOTY Awards Only  - But a single GOTY pick must be a single title, except for a tie. * In release order. * More details are  here . Stuff Gadget Awards (UK) : Uncharted 4: A Thief's End Trusted Reviews (UK) : Overwatch Golden Joystick Awards (UK) : Dark Souls III Golden Joystick Awards Critics Choice (UK) : Titanfall 2 HLN.be / De Morgen (BE) : Dishonored 2 Premios Xataka (ES) : Uncharted 4: A Thief's End EE Pocket-lint Gadget Awards (UK) : Uncharted 4: A Thief's End Game-Debate Global Game Awards (UK) : Battlefield 1 Editorial Prensa Ibérica (ES) : Overwatch TIME (US) : The Witness Fun & Serious Game Festiv

Bermain War And Order ( WAO )

Bermain War And Order (WAO) , War and Order atau  WAO adalah game strategi dimana anda mengelola sebuah kota, meningkatkan level bangunan di dalam kota anda, meningkatkan prajurit terkuat untuk menyerang kota lain,  menghancurkan atau menjarah sumber daya yang di milik kota lain dan bertahan dari serangan kota lain. Sebelum membahas cara cepat bermain war and order dan cara cepat menaikan lever war and order. Sedikit curhat dari saya perkenalan pertama dengan War And Order, berawal dari rasa sedih saya yang bercampur marah, kecewa, kzl kalo kata kids jaman now, dan apalah itu yang bercampur aduk dikarenakan game kesayangan saya yaitu Clash Of Clans (COC) tidak bisa dimainkan karena di banned secara sepihak oleh Supercell tanpa ada peringatan sebelumnya. Sudah level tinggi dan ada tiga akun pula yang harus di relakan. Apalah daya saya hanya bisa pasrah dengan hati menggondok :-D, Tanpa banyak cangcingcong  saya banned juga itu COC dari hp yang cuman satu-satunya yang sudah butut ini. Da

Minyak belangkas pembuka selera ikan

  Oleh Zulhilmi Hat Photo Credit:  Minyak Belangkas KITA sering mendengar mengenai keenakan telur belangkas terutama dibakar. Kalau anda ingin merasainya boleh mengunjungi beberapa gerai yang disediakan peniaga di Perkampungan Portugis di Bandar Hilir, Melaka. KITA sering mendengar mengenai keenakan telur belangkas terutama dibakar. Kalau anda ingin merasainya boleh mengunjungi beberapa gerai yang disediakan peniaga di Perkampungan Portugis di Bandar Hilir, Melaka. Bagaimanapun, petua atau tips kali ini bukanlah ingin membincang mengenai telur atau darah belangkas yang sudah dikomersialkan, sebaliknya minyak yang dihasilkannya. Apabila ditanak belangkas akan mengeluarkan minyak berwarna hitam atau kekuningan. Beberapa titik minyak berbau seakan minyak tar itu apabila digaul dengan dedak dinding atau dedak ayam dipercayai menaikkan aroma hingga membuka selera patin, rohu, jelawat dan lampam. Ini dibuktikan sekumpulan kaki pancing sekitar Lembah Klang ketika memancing di kolam